Een vorm van management die zich richt op veranderingen binnen organisaties, heet verandermanagement. Deze vorm houdt zich bezig met zaken zoals de organisatiecultuur, de structuur en de werkwijze. De focus van dit type management ligt vooral op ‘hoe’ er veranderd kan worden. Meer concreet gezegd: hoe kan een manager een individu voorbereiden, begeleiden en ook ondersteunen in veranderprocessen van organisaties. En wel zo dat die veranderingen ook succesvol verlopen.
Stilstaan vanuit veiligheid
Veranderen klinkt altijd goed. Behalve als mensen en dus ook organisaties daarvoor aan het werk moeten. Want individuen en groepen zijn het niet gewoon om te willen veranderen. Je blijft graag alleen je eigen tuintje aanharken. Je waardeert je veilige grenzen. En je probeert onrust en verwarring, zaken die bij verandering horen, zoveel mogelijk te vermijden. Mensen zeggen wel snel dat ze willen en kunnen veranderen, maar als ze er echt voor staan, is er ineens die nogal stramme weerstand. En wordt zelfs tegenwerking gevoeld.
Verandermanagement vraagt om acceptatie en dan pas ondersteuning
Verandering is niet een neutraal iets. Door te veranderen kun je falen of juist succes boeken. Elke professionele manager kan aanstippen dat mensen het succes van een verandering verder opbouwen of juist afbreken. Het gaat namelijk om de acceptatie van de verandering. Ga je na acceptatie ook de verandering nog ondersteunen, dan ontstaat pas succes. Verandermanagement is een discipline die zich richt op de begeleiding van dat veranderproces. Dit type management is dan ook behoorlijk cruciaal als het verandertraject in gang wordt gezet.
Veranderen is ook terugschakelen
Verandering is een behoorlijk abstract begrip. Veel mensen zien dat begrip als een soort koffer waar je alles in kunt stoppen dat bij jou voor ‘verandering’ staat. Het is moeilijk het begrip goed te omschrijven. Wel horen er in het kader van organisaties de volgende associaties bij:
- Leren
- Implementeren
- Ontwikkelen (binnen een organisatie)
Dat zijn associatieve begrippen die in een organisatie de term ‘verandering’ raken. Concreet gezegd: het varen van een nieuwe koers. Dat gaat niet in een rechte, snelle lijn. Er zijn leercurves met haken en ogen. Je valt terug, je stelt bij in een proces en je start opnieuw. Allerlei factoren spelen mee in de verandering, zowel op individueel niveau als ook op team- en zelfs op organisatieniveau. Op individueel niveau dien je dan qua eigen verantwoordelijkheid en durf te veranderen zodat op organisatieniveau de organisatie succesvol haar koers kan wijzigen.
Verandermanagement in structuur maar ook in persoonlijke opstelling
Bedrijfsmatig wordt nogal eens gehoord dat verandering de enige constante is in een goede bedrijfsvoering. Dat mag als cliché klinken, het is wel een visie waar je iets mee kunt. Organiseren en managen in een veranderproces, elke keer opnieuw. Dat komt ook omdat organisaties streven naar een doorgaande verbetering, hetgeen natuurlijk inhoudt dat er ook continu veranderingsprocessen zijn. Verandermanagement is in feite een integraal proces. Want niet alleen de technische aspecten van een organisatiestructuur komen daarbij aan bod. Er is ook een mildere, meer psychologische kant die veranderd wordt. En dan kom je terecht bij de medewerkers zelf. Hun betrokkenheid, visie, vertrouwen en durf dragen voor een groot deel het succes van elke verandering.